נראה שנכתב כבר הכל על עולם המטבחים. בארץ, וכך גם בעולם, הוא מהווה ציר חשוב ומרכזי בבית וכל המשפחה נעה סביבו והוא ללא ספק המושקע ביותר. אך בעוד הישראלי הממוצע נאלץ להיפרד מעשרות אלפי שקלים במעמד שידרוג המטבח יש גם אלה שנפרדים ממאות אלפי שקלים ולפעמים אף יותר.נכון שעבור מרביתנו הסכומים הללו נשמעים לגמרי דימיוניים אך אחוז מסויים מהאוכלוסיה כאן זוכה לחוויה משודרגת כשאצל חלקם גודל חלל המטבח מתקרב לגודלה של דירת שלושה חדרים ממוצעת.

טולמנס. מטבחי דאדא. מפגן יצירתי של חומרים ומקומות אחסון מודלאריים. יח"צ

המטבח בבתי העשירים עבר אבולוציה של ממש והרבה מים רותחים נשפכו לכיור מאותם ימים שבני משפחות האצולה כלל לא פקדו אותו ועד הימים שבני האצולה המודרנית מבלים בו חלק נכבד מיומם ומספיקה צפיה בפרק אחד של הקרדשיאנס כדי להיווכח שאכן כך. בישראל המצב דומה. המטבח מהווה עבורם מרכז פונקציונלי ובד בבד תרבותי שכן הם מרבים לארח במרכז החלל הציבורי גם אירועים פורמליים.

מטבחים בסדרי גודל מושתתים לרוב על הבנה באסתטיקה, פינישים ותפישות עיצוב בינלאומיות. פרט ליישום של מטבח משני, החזיתות במטבחים כאלה משמשים כקירות אדריכליים שיוצרים חזית אינטגרלית נקייה. הם נפרשים לאורך כל החלל, ונישאים לעיתים לגובה חלל כפול וכך יוצרים אפקט מרשים ויקרתי. בחלקן העליון מוחבאות המערכות הטכנולוגיות (כמו מיזוג למשל) ובחלק התחתון שפע של מקומות איחסון. חלק מהחזיתות הללו מוסילות לפתחים נסתרים, מעין  דלתות נסתרות במישור חיפוי הארון שמובילות לחללי שירות כמו חדרי כביסה לפינות המשפחה וחללים נוספים יותר פרטיים.  

טולמנס. מטבחי דאדא. חזית אינטגרלית אחידה

לאן הולך הכסף?

זירת העיצוב מציעה כיום שלל אינסופים של חומרים, מנגנונים בטכנולוגיות בטווח מחירים נרחב. כך למשל רבים מהמטבחים הללו מחולקים למעשה לשניים- החלק העיקרי הוא המטבח הפורמלי, זה הגלוי לעין והשני הוא מטבח משני בו מתרכזים ההכנות והבישולים שהוא נסתר ולרוב נטמע מאחורי חזית גבוהה שניתן לסגור אותה כשחלק זה של המטבח אינו נמצא בשימוש.

מהטבח של קיילי ג'נר למטבחים בארץ- ניגא שף פור הום, צילום: ויקינג ארהב

"תחום מוצרי החשמל למטבח הוא נושא שמאוד מקפידים עליו במטבחים כאלה", מסבירה יעל מוסקוביץ, מבעלי חברת ניגא שף FOR HOME המייבאת מוצרי חשמל של מותגי יוקרה המתמחים בתחום. "רבים מהמותגים האלה השכילו להבין שפרט לתוצאות, אנשים כיום מחפשים מוצרים שיקלו על תהליכי העבודה ויביאו לתוצאות המיטביות, לכן אנחנו רואים היום יותר ויותר מותגים ששואלים טכנולוגיות מעולם המטבחים המקצועי, אלה שמשמשים את השפים הגדולים בעולם במסעדות הגורמה, ויוצרים מוצרי חשמל ביתיים. כך למשל מותג הפרימיום האמריקאי VIKING  שאהוב במיוחד על השפים הגדולים בעולם וגם על הסטארים בינהם ריהאנה, קנדל ג'אנר, קמרון דיאז, הזמר אשר ועוד רבים וטובים. עצם זה שהמותג הזה פועל בשוק הישראלי, מעיד על הדרישה הרבה למוצרים כאלה גם בארץ. עוד נמצא בבתים הללו את תנורי combi steamer בעלי מערכת חכמה שיודעת להתאים, על פי סוג המזון, את טכניקת הבישול, לשמור על הערכים התזונתיים, להתאים טמפרטורה אידיאלית ואת אחוזי הלחות".

מתוך פרויקט עיצוב של שרה ונירית פרנקל. צלם: איתי בנית

.

מתוך פרויקט עיצוב של שרה ונירית פרנקל. צלם: איתי בנית

הרצון להביא את מטבחי השף לתוך הבית מקבל ביטוי בכל האמצעים הטכניים, כאשר הבולט שבהם הוא הברז. אחת הדוגמאות לכך היא מערכת ה-Water zone  למותג הברזים הגרמני  Dornbracht שמגדירה מחדש את ההתייחסות לאזורים הרטובים במטבח. לדברי ג'יימי הרננדורנה מנהל השיווק של HeziBank: "קולקציית הברזים והכיורים החדשנית של Dornbracht למטבח הביתי כבר מחוללת מהפכה תפיסתית וקורצת למטבחי השף המקצועיים.

HeziBank - Dornbracht. יח"צ

במקום כיור וברז אחד אשר עונה על כל הצרכים שמייצרת עבודת המטבח, יש כמה סוגי כיורים וברזים מותאמים, כשכל סוג עונה על צורך מוגדר: בישול, ניקיון, שתייה או עיבוד מזון קר. כך, למשל, כוללת הקולקציה ברז שעיצוב ומיקומו מאפשרים למלא מים בסיר המתבשל על הכיריים מבלי להזיזו, כיור עמוק במיוחד לשטיפת כלים, כיור שטוח במיוחד עם קרש חיתוך שמתלבש עליו, לקיצוץ מזון בצורה יעילה וחסכונית במים, מבחר זרמים בברזים כולל זרם בלחץ גבוה במיוחד לניקוי יעיל וגם בר מי שתייה אישי". הקולקציה נוצרה כדי לענות על הצורך ההולך וגובר במטבח ביתי המאפשר רמת עבודה ותוצאות כשל מטבח מקצועי, לצד חשיבה על איכות ונוחות העבודה. בכך, למעשה, ממשיך להצטמצם הפער בין הבישול הביתי לבישול במטבחי השף, מגמה עולמית שמקבלת ביטוי חזק גם בארצנו.

אדריכלית: שרון וייזר. מטבחי פשטות. צילום: dna

בין מתכת, פורמייקה ועץ טבעי

חומרי המטבח נקבעים על פי האסתטיקה של הבית וכשמדובר בכאלה שמושקע בהם הרבה מאוד כסף השמיים הם לגמרי הגבול. "במטבחים המודרניים אנחנו רואים היום הרבה שימוש בנירוסטה ברמות גימור שונות- החל מגימור משי ועד נירוסטה מוברשת", מסבירה נירית פרנקל, מבעלות 'פרנקל אדריכלות ועיצוב פנים'. "בבתים הללו גם בולט השימוש במתכות כמו פליז, שילוב של חומרים מיוחדים, פורנירים של עץ טבעי ומבוקע ופורמיקות מיוחדות שמיוצרות ברמת טכנולוגיה גבוהה שלעיתים יקרות יותר מעץ טבעי. בסגנון הכפרי הבסיס הוא עץ טבעי ושילובים של פרופילים מסוגננים ומדוייקים".

Dekton Nilium kitchen - קוסנטינו

חומרים נוספים שבולטים במטבחים הללו הן יחידות אלומניום 100% ממוחזרות יחידות  Fenix ​​NTM שנחשב לאחד החומרים החדשניים והמתקדמים וחזיתות  H.P.L - שהן לוחות דפיפים הנכבשים בלחץ גבוה (High pressure laminate), בעלי פנים חלקות ואחידות וידועים בעמידותם הגבוהה בפני שריטות וכימיקלים, קלים ונוחים לניקוי. לצידם בולטים עצי האלון והשִׁטָּה שעברו בידוד תרמי המבטיח עמידותם. על מנת להשלים את המראה המוקפד, פינות המשטחים נחתכות בזווית של 45 ° , כך נוצר אפקט של משטח רציף ואלגנטי במיוחד. בגזרת המשטחים בולטים חומרים כמו LAMINAM ופלדת פלטרוקס (Peltrox) עם כיור מובנה. כמו כן, ניתן לשלב כחלק מהקונספט הייחודי שולחנות עשויים משטחי עץ איפאה, רגלי מתכת הנובעות מתוך האי וכיוב'.

Dekton Nilium kitchen - קוסנטינו

בתכנון מטבחי יוקרה לוקחים בחשבון את כל הפרטים הקטנים, כולל תאורה, קולטי אדים ומשטחי עבודה למטבח. משטח העבודה DEKTON אשר עשה עלייה מספרד לפני כארבע שנים עי חברת קוסנטינו נחשב למרצדס של משטחי העבודה. משטחי הלוחות המיוצרים באמצעות טכנולוגיית תעשייתית המדמה גרסה מזורזת של תהליכים המתרחשים בטבע בטמפרטורות גבוהות ותחת לחץ גבוה, ונמשכים אלפי שנים עד שבסופם מתקבלת אבן טבעית. המשטחים מיוצרים מתערובת מתקדמת של חומרי הגלם המשמשים לייצור זכוכית, אריחי חרסינה חדשניים ומשטחי קוורץ.

התוצאה היא משטחים בעלי מראה עשיר, מודרני, המצליחים לדמות חומרים מכל סוג שהוא ברמת דיוק גבוהה ביותר. משטחי DEKTON שומרים על דרישות אחזקה מזעריות ובעלי עמידות גבוהה במיוחד: עמידות מכאנית גבוהה, עמידות גבוהה בפני אש וחום, חומר חסין אש, עמידות גבוהה בפני שריטות, עמידות גבוהה בפני קרינה על-סגולה, עמידות גבוהה בפני הידרוליזה, ספיגת מים נמוכה, יציבות צבע גבוהה במיוחד, יציבות ממדית גבוהה במיוחד, עמידות גבוהה בפני שחיקה, עמידות גבוהה בפני כתמים, עמידות בפני קרח והפשרה.

חזיתות מחומרים חדשניים ויוקרתיים- דא קוצ'ינה, יח"צ

מאיה קוגן, מבעלי גלריית פשטות המתמחה במטבחי בוטיק מדגישה כי מתוך חיפוש אחר עיצוב אחר ואיכותי הם מחפשים להטמיע שפה עיצובית שונה ולייצר חלל מלא תוכן ואופי. "אחת הדרכים לכך היא לשלב ברהיטי המטבח פריטים ואלמנטים שלקוחים מעולמות תוכן מגוונים, לעיתים גם מעולם הבניה, או התפירה. זאת ועוד, נראה שילובים של מתכות מסוגים שונים ביישומים יחודיים בהם  פליז וברזל וגם בטון ואבץ.

ואם כבר מדברים על מתכות כחומר גלם למטבח, אי אפשר שלא לדבר על מותג המטבחים הדני VIPP, המאופיין בסגנון תעשייתי-גולמי שהגיע לאחרונה להביטאט, פרץ בראשיתו תודות לפח אשפה עם דוושה, שעוצב ב1939 על ידי Holger Nielsen לימים בעל המותג VIPP. הולגר נילסן, חרש מתכת עיצב מספרה עבור אשתו ופרט לאיבזור המקובל בסלון שיער נתבקש לעצב עבורה פח שניתן לפתוח ללא ידיים ושגובהו יהיה כזה שיחסוך לספרית להתכופף במהלך שעות העבודה. הפח הגבוה והפרקטי עם המכסה שנפתח ונסגר בלחיצה על הדוושה הפך במהרה לפריט מבוקש לכל מי שהיה זקוק לשתי ידיים נקיות בזמן הוא מפנה פסולת. בתו של המייסד, ג'טה אגלונד, שנולדה וגדלה ממש בתוך מפעל המתכת של אביה, לקחה על עצמה להמשיך ולפתח את העסק המשפחתי מתוך שאיפה להכניס את הפח החדשני לכל בית בדנמרק ומחוצה לה. היא לא עצרה שם, ג'טה הרחיבה את תחום המוצרים המשלימים של החברה ואת הניסיון הרב בעיבוד מתכת ופנתה לעיצוב וייצור מטבחים תעשייתיים שזוכים להדים בכל העולם. מדובר במטבחים מברזל בגימור גוון שחור בלבד, בעיצוב ומראה תעשייתי כאשר הייחוד שבהם הוא בעובדה שמדובר במודולים של איי מטבח לבישול, אחסון ואירוח; יחידות קיר נמוכות עם משטח וכיור; ויחידות קיר גבוהות לאחסון פרודוקטים וכלי בישול. כיוון שמדובר במודולים קבועים ונפרדים, ניתן לשלבם עם מטבח קיים. 

הביטאט VIPP. צילום: ניק גלימנקיס

.

הביטאט VIPP. צילום: ניק גלימנקיס

ולסיום, איך לא, תאורה ומסתבר שגם שם טמונה השקעה אדירה. לדברי לירן אלקולומברי, סמנכ"ל השיווק של 'קמחי תאורה', "במטבחים הללו אנחנו נראה שילוב של מערכות תאורה חכמות שמסוגלות לשלב בין מגוון גופי תאורה, פונקציונליים ואווירתיים על אותו ציר. תכנון הסיסטמים האלה מתבצע בהתאם לצרכי החלל כך שאין אחד שיהיה דומה למשנהו. לצידם, בולטים גופי תאורה שהם לא פחות מפסלים שעלותם מתחילה מ-15,000 שקלים אך יכולה בקלות להגיע ל-200,000 שקלים לגוף תאורה יחיד. יש מותגים בינלאומיים שמתמחים בייצור מנורות בעבודת יד אומן ומחומרים כמו קריסטלים, זכוכיות מיוחדות, עבודות פירזול וציפויים של ניקל ו-ROSE GOLD. לרוב הגופים הללו יותקנו מעל האי שמהווה נקודת אחיזה, מעגן את המטבח ונחשב לאיזור אסטרטגי בבית. הגופים הללו נתפסים כאמנות לכל דבר.

גופי תאורה פיסוליים בפרויקט של סנדרה חליבה-תאורה קמחי תאורה. צילום: שי אדם